WTN-_dsc8812-team-HR-81

Welke branche past het best bij mij?

Het vinden van de juiste branche voor jou, kan een cruciale stap zijn in je carrière en je al een heel stuk op weg helpen naar dé droombaan! Sommigen weten al sinds de basisschool in welke branche ze aan de slag willen, voor anderen is het best een uitdaging.

In deze blog gaan we dieper in op een aantal belangrijke overwegingen om je op weg te helpen de juiste branche te identificeren. 

Het is goed om te beginnen met zelfreflectie. Hoe zie jij jezelf over vijf of tien jaar? Vraag jezelf eens af waar je interesses liggen, waar je graag over leest, praat of werkt. Ben je graag meer met mensen bezig of ben je liever met technische dingen bezig? Door je bewust te worden van wat je echt drijft, kun je beter begrijpen welke branche je aanspreekt en zo kom je al tot logische conclusies. Ben je iemand die graag in een financiële omgeving werkt, dan kun je de zorgbranche bijvoorbeeld al wegstrepen. Want ook dat helpt, wegstrepen wat je juist niét wilt! 

Kijk naar je huidige vaardigheden en sterktes. Welke taken voer je moeiteloos uit? Wat zijn de dingen waarvoor anderen jou vaak om advies vragen? Deze vaardigheden zijn een goede indicatie van waar je natuurlijke talenten liggen. Vraag ook eens om je heen wat anderen denken dat jou sterke en zwakke punten zijn. Familie en vrienden kunnen door de andere kijk op jou leven je voorzien van inzichten die je misschien zelf nog niet had bedacht.  

Maak eerste eens een overzicht van de branches die er zijn en schrijf dat op. Zo krijg je al een goed overzicht en kun je van daaruit verder kijken en wegstrepen. Op internet kun je al veel vinden over verschillende branches, als je er zelf niet uitkomt. En soms is de beste manier om ergens achter te komen, door het gewoon te proberen en te ervaren in de praktijk. Overweeg eens om een stage te lopen, vrijwilligerswerk te doen of plan meeloopdagen in verschillende branches.

Als je het moeilijk vindt om er zelf achter te komen, kun je altijd hulp inschakelen! Wij helpen je bijvoorbeeld graag in je zoektocht. Het kan altijd fijn zijn om een onafhankelijke partij te hebben waar je mee kan sparren.  

Nellemieke

van Zwienen

WMT-_z6f4432-portret-HR-25

Persoonlijk advies?

Kom in contact met een van onze specialisten, zij kunnen u meer vertellen over de mogelijkheden. Wij nemen zo snel mogelijk contact op om u van advies te voorzien en indien gewenst u vrijblijvend uit te nodigen voor een persoonlijk adviesgesprek bij ons op kantoor.