WTN-_dsc8842-team-HR-86

6 tips waardoor jouw CV van de stapel gepakt wordt

Een cv is het eerste wat een werkgever van je ziet, het is de eerste indruk van jou. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je toekomstige werkgever in één keer een goed beeld van je krijgt en dat je hem vertelt wat hij moet weten.  

Op internet zijn al veel tips te vinden over hoe je een cv moet maken en wat er allemaal in hoort te staan. Wij vertellen je hoe je nu écht kunt uitblinken met je cv. Uit onderzoek blijkt dat recruiters maar 7 seconden naar jouw cv kijken om te zien of je bij de functie past. Dus hoe voeg je nu dat extra toe, waardoor je cv opvalt tussen al die twintig anderen? 

1. Less is more

Vroeger werd een cv van twee pagina’s, vol met informatie, nog gelezen. In de tegenwoordige beeldcultuur mag je ervan uitgaan dat managers en leidinggevenden je cv alleen maar snel scannen. Ze hebben daarnaast vaak ook gewoon weinig tijd om alle cv’s van sollicitanten door te nemen.

Zorg er daarom voor dat jouw cv in één oogopslag opvalt: gebruik een mooie lay-out en houdt het, voor zo ver mogelijk, gewoon bij één pagina. Werk puntsgewijs, laat eruit springen wat écht gelezen moet worden en zorg dat je zo het meest relevante over jezelf laat zien. Als hieruit een gesprek voortkomt kun je altijd nog meer uitleg geven over een van je werkervaringen.

2. Overzicht

Gebruik, om het makkelijk en overzichtelijk te maken, gewoon de standaardindeling: een kort stukje over je profiel, werkervaring bovenaan en daaronder opleidingen, cursussen en competenties. Zorg voor een clean en professioneel lettertype en voldoende witruimte. Gebruik geen felle kleuren, maar bijvoorbeeld blauw of lichte tinten, dat komt professioneel over.

Gebruik voor je lay-out bijvoorbeeld een Canva-sjabloon. Deze zijn vaak overzichtelijk en duidelijk. Zorg ook dat je foto duidelijk en netjes is, goed van voren gemaakt en geen vakantiefoto of selfie. Je naam in grote letters bovenaan zorgt daarnaast voor snelle herkenning.   

3. 'Match' je cv met de vacature

Pas je cv aan op de functie waarvoor je solliciteert. Beschrijf onder je eerdere functies de punten die je ontwikkeld of geleerd hebt, waardoor je geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert. Zorg ervoor dat je precies die dingen uitlicht en benoemt, waar de werkgever waarschijnlijk naar op zoek is. Vermeld bijvoorbeeld niet bij elke werkervaring een hele uitgebreide uitleg. Bedenk ‘Wat heb ik in mijn vorige functies geleerd/gedaan waardoor deze werkgever zal denken dat ik dé kandidaat ben?’ Hierdoor maak je je voorgaande werkervaring relevant voor je nieuwe werkgever.

4. Laat onbewust zien hoe effectief je was

Beschrijf je prestaties met actiewerkwoorden zoals ‘gecoördineerd', ‘bereikt', ‘geïmplementeerd’, enz. Dit laat niet alleen zien wat je hebt gedaan, maar (onbewust) ook hoe effectief je was.

5. Maak zelfs de meest irrelevante bijbaan relevant

Maak van je bijbaantjes relevante werkervaringen. Vermeld bij bijbaantjes niet wat je gedaan hebt, maar wat je geleerd hebt, zodat het relevant wordt voor je nieuwe baan.  

Niet: ‘Horecamedewerker: tafels afruimen en bedienen’ 

Wel: ‘Horecamedewerker: geleerd om servicegericht te denken en stressbestendig geworden. Daarnaast heb ik mij ontwikkeld op het gebied van communicatie. Ik heb ervaring met het afhandelen van vragen en klachten.’

6. Leidt de werkgever naar je LinkedIn

Gebruik hyperlinks om naar je social media kanalen te gaan. Je cv wordt vaak online bekeken en een hyperlink zorgt voor een makkelijke weg naar je LinkedIn. Een tip daarbij is dat je dan wel je LinkedIn op orde hebt;). 

Veel succes met het maken van je cv! Twijfel je na deze tips nog? Onze adviseurs staan voor je klaar en helpen je graag vrijblijvend een handje om eens naar je cv te kijken!  

Persoonlijk advies?

Kom in contact met een van onze specialisten, zij kunnen u meer vertellen over de mogelijkheden. Wij nemen zo snel mogelijk contact op om u van advies te voorzien en indien gewenst u vrijblijvend uit te nodigen voor een persoonlijk adviesgesprek bij ons op kantoor.