Kan mijn werkgever werken op zondag verplichten?

Hoewel de zondagsrust steeds meer onder druk staat, zijn mensen tot op heden niet verplicht om op zondag te werken. Dat recht heeft de RMU tot nu toe succesvol verdedigt. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte en werken min of meer gedwongen op zondag. Je werkgever kan wel dreigen met ontslag, maar dat is wettelijk niet toegestaan.

Het is belangrijk om je bewust te worden dat zondagsrust steeds minder vanzelfsprekend is. Het is in snel tempo aan het veranderen. Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen zien we duidelijk hoe de zondagsrust versneld achteruit is gegaan. In veel gemeenten zijn inmiddels de regels verruimd. Op woensdag 21 maart gaan we weer naar de stembus in onze gemeente. Wat gaan de partijen deze keer veranderen?

Het begint bij winkels
Als winkels hun deuren openen op zondag, komt er een hele keten achteraan. Neem bijvoorbeeld een bakkerij. Als deze open gaat op zondag, moet de eierleverancier en de melkfabriek er achteraan. Chauffeurs moeten rijden en als die logistieke vragen hebben of ze staan met pech langs de weg, moeten er ook mensen beschikbaar zijn. Kortom, het trekt hele beroepsgroepen mee.

Maak je sterk tegen zondagswerk, word nu lid van de RMU

  1. De RMU zit er bovenop in Den Haag. Daar verdedigen we de regelgeving dat mensen op zondag vrij mogen zijn.
  2. Naast die lobby zitten we aan de onderhandelingstafel bij cao’s waar we afspraken maken die de aparte status van de zondag benadrukken.
  3. Voor onze leden die in de knel komen bieden we stevige juridische ondersteuning.