Vrijwilligerswerk wel of niet op je cv?

Als sollicitant is het je doel om op te vallen door je te onderscheiden van de andere sollicitanten. Dit kan je doen door een overtuigende motivatiebrief en een creatief cv. Maar val je ook op door je vrijwilligerswerk toe te voegen op je cv? Heeft het meerwaarde? 

Toegevoegde waarde

In de meeste gevallen staat vrijwilligerswerk goed op je cv. Je kan hierbij denken aan het opvullen van een leegte als je even zonder werk zit. Het kan ook meer laten zien over je hobby’s en interesses. Daarnaast laat het zien dat je jezelf wil ontwikkelen door meer ervaring op te doen en dat je een bijdrage wil leveren aan de maatschappij. Ten slotte maakt het je cv ook persoonlijker. Het toont zien wie of wat jij een warm hart toedraagt.

Competenties

Het helpt vooral als je vrijwilligerswerk een bijdrage levert aan je competentieprofiel. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk als taalmaatje vertelt dat je goed kan luisteren en geduldig bent. Dat helpt je als je op zoek bent naar een baan in de zorg of het onderwijs. Een ander voorbeeld is vrijwilligerswerk als activiteitenbegeleider, dat laat zien dat je goed kan plannen en organiseren. Iets wat in veel functies goed van past komt.

Nadelen

Aan het plaatsen van vrijwilligerswerk op je cv zitten eigenlijk geen nadelen. Wel kan er snel overheen gekeken worden, doordat het pas als laatste benoemd wordt op je cv. Dus passen je werkzaamheden als vrijwilligers goed bij de vacature waarop je wil solliciteren? Laat het dan een prominente plaats innemen op je cv. Het is in dat geval vooral mooi als het ook ten sprake komt in het sollicitatiegesprek. Hoe jij vertelt over wie en wat belangrijk voor je is, maakt je pas onderscheidend.

Succes!