Slechts 4 procent jongeren zonder werk of studie

jongeren

Nederlandse jongeren draaien het meest mee in de maatschappij binnen Europa. Slechts 4 procent van de mensen tussen de 15 en 25 jaar zat in 2017 zonder werk of opleiding. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoewel er geen vergelijkend Europees gemiddelde is over 2017, zijn er geen landen in de EU individueel die beter scoren. Het gemiddelde aantal 15- tot 25-jarige werk- of studielozen in Europa lag in 2016 op 12 procent. De gemiddelden zijn volgens het CBS al jaren behoorlijk stabiel.

10 jaar
Het hoogste aantal niet-werkenden of -studerenden in de onderzochte groep is met 20 procent te vinden in Italië. In Roemenië en Griekenland is in de tien jaar tussen 2007 en vorig jaar een stijging te zien, terwijl in Denemarken en België het percentage gedaald is.

 

Diverse oorzaken
De oorzaken van de 4 procent in Nederland, zo’n 84 duizend jongeren, zijn divers. Rond de 40 procent geeft aan niet te kunnen of willen werken. Hierbij speelt meestal ziekte en/of arbeidsongeschiktheid een rol. Bijna 20 procent kan niet gelijk starten of is niet recentelijk actief op zoek geweest. Bij 6 procent krijgt zorg voor huishouden en gezin de voorrang. Niet-werkenden of -studerenden hebben tussen de 15 en 25 bijna tweemaal zo vaak kinderen, verklaart het CBS.

Doorstroom
Eenderde is wel actief op zoek en beschikbaar voor werk. Ook heeft eenderde binnen de onderzoeksgroep binnen drie maanden een werk- of onderwijsplaats gevonden. De doorstroom onder niet-werkenden of -studerende jongeren is dus groot, concludeert het CBS.

Bron: CBS / Nu.nl