FrieslandCampina laat gewetensbewaarde boeren zitten

Melkveehouders die op zondag de melk niet willen laten ophalen, komen niet in aanmerking voor de Top-Zuivellijn van FrieslandCampina. Onder de ‘TopZuivellijn’ zet het concern binnenkort duurzamere zuivelproducten in de markt.

De werkzame boeren die aan het project meedoen, ontvangen een hogere prijs voor hun melk. Gewetensbezwaarde boeren die zich hadden aangemeld, zijn echter afgewezen. Afhankelijk van de omvang van hun bedrijf lopen zij duizenden euro’s aan inkomsten mis.

Een woordvoerder van het coöperatieve zuivelconcern bevestigde dat boeren die niet willen dat de melk op zondag wordt opgehaald, niet in aanmerking komen. Volgens hem is dat louter om logistieke redenen.

Voorwaarden
Willem Jan Visscher uit Genemuiden had zich aangemeld, maar kreeg te horen dat hij niet mee mag doen. Zijn bezwaar tegen melk ophalen op zondag werd als één van de redenen genoemd. „Dit was van tevoren niet in de voorwaarden vermeld”, zegt de teleurgestelde veehouder.

De melk voor Top Zuivel wordt vooralsnog alleen in fabrieken in het Gelderse Steenderen en in Rotterdam verwerkt. „Onze boerderij is daar te ver vandaan”, zegt Visscher. „Als het project succes heeft, wil FrieslandCampina het uitbreiden en gaat misschien een fabriek dichter in de buurt aanhaken. Dan zou ik graag mee willen doen. Maar ik stap niet van mijn principe af.”

Slinkende groep
FrieslandCampina haalt bij zo’n 13.000 boerderijen melk op. Vijf procent van de boeren heeft gewetensbezwaren tegen het ophalen op zondag. Volgens de woordvoerder linkt die groep.

Bron Reformatorich Dagblad Foto: Pixabay