WTN-_z6f7350-team-HR-68

De overstap van studie naar werk: wat kun je verwachten?

De overstap van de collegebanken naar een werkomgeving kan flink onderschat worden. Je bent gewend aan flexibele roosters, korte dagen en leraren die je 'achter de broek aan' zitten. Had je niet goed geslapen; geen probleem, niemand maalde erom als je hiermee in de les verder ging. 

En nu wacht een leven met verantwoordelijkheden, eigen initiatief, lange dagen en een vast ritme. Een voordeel: geen tentamens en overhoringen meer. 

 

Sommige mensen worden er heel blij van, maar het kan ook even wennen zijn. 

Professioneel

Je werkomgeving is waarschijnlijk professioneler dan de schoolomgeving. Er zijn formaliteiten en je moet je netter kleden en goed gedragen. Observeer de andere mensen in de organisatie om erachter te komen wat de 'onuitgesproken dresscodes' zijn en hoe iedereen in de organisatie met elkaar en het hoger management omgaat. 

 

Tijdindeling

Als je op je werk zit, ben je ook aan het werk. In de schoolbanken kon je nog weleens afdwalen en jezelf de halve les achter je telefoonscherm verschuilen. Spelletjes spelen, shoppen en afspraken maken onder schooltijd; geen probleem. Op de werkvloer is dit niet de bedoeling. 

Anders leren

Je gaat er achter komen dat je in een organisatie ook blijft leren. Dit kan in de vorm van workshops en cursussen, maar vaak ook veel praktischer. Je leert met verschillende systemen omgaan en je leert hoe je moet handelen in verschillende situaties. Heel anders vergeleken met het leren uit je schoolboeken. Dé kans om je talenten in de praktijk te brengen. 

Initiatief

In een werkomgeving is het goed om initiatief te nemen. Je zult je eigen functie en bijbehorende taken hebben, maar het staat altijd goed om daarbij zelf dingen op te pakken en aan te bieden. Op school werden de opdrachten en toetsen je elke periode voorgeschreven, in het werkleven kan het juist meerwaarde bieden om niet af te wachten. Proactieve mensen worden gewaardeerd op de werkvloer.

Ben jij al hélemaal klaar om jezelf te ontwikkelen in je toekomstige werkomgeving en de uitdagingen hiervan aan te gaan? Bekijk dan eens onze vacaturepagina. 

Persoonlijk advies?

Kom in contact met een van onze specialisten, zij kunnen u meer vertellen over de mogelijkheden. Wij nemen zo snel mogelijk contact op om u van advies te voorzien en indien gewenst u vrijblijvend uit te nodigen voor een persoonlijk adviesgesprek bij ons op kantoor.